Makelaarhulst

Eigenwoningforfait: wat is het precies?

eigen woning

Eigenwoningforfait: wat is het precies?

Geplaatst op

Bij het kopen van een woning krijg je te maken met het eigenwoningforfait. Zodra je in het bezit bent van een koophuis hoor je minstens één keer per jaar de term eigenwoningforfait, namelijk wanneer je je belastingaangifte doet. De belastingdienst telt, indien je koopwoning je hoofdverblijf is, de eigenwoningforfait op bij je jaar inkomen. De belastingdienst ziet dit bedrag als extra inkomsten; zie het als een vergoeding voor het woongenot in je woning.

Waarom bestaat het?

Nu vraag je je wellicht af waarom je extra belasting moet betalen voor een koopwoning, terwijl je al veel geld hebt moeten investeren. De belastingdienst ziet het als ‘inkomen in natura’, aangezien je geen huurwoning meer hoeft te betalen, waardoor je vermogen opbouwt.

Hoe hoog is het bedrag?

Het eigenwoningforfait wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van de woning. De WOZ-waarde is de marktwaarde die wordt vastgesteld door de gemeente. In 2019 is het eigenwoningforfait voor de meeste woningen 0,65% van de WOZ-waarde. Op de website van de belastingdienst kun je hier meer over lezen. Stel dat de WOZ-waarde van je woning vastgesteld wordt op 250.000, dan is de eigenwoningforfait: 250.000 euro * 0,65% = 1625 euro. Je hoeft dit bedrag niet zelf op te geven; de belastingdienst vult dit voor je in bij je belastingaangifte.

Uitzonderingen

Bovenstaand bedrag geldt als je een volledig kalenderjaar in je koopwoning woont, maar wat als je gaat verhuizen? Als je van koopwoning wisselt, dan wordt de eigenwoningforfait bepaalt op basis van het aantal dagen dat je ingeschreven staat op beide huizen. Kom je uit een huurwoning? Dan betaal je alleen eigenwoningforfait over de dagen dat je ingeschreven staat in je nieuwe koopwoning.

Heb je in het buitenland gewerkt of gewoond maar heb je een eigen woning in Nederland? Dan betaal je gewoon eigenwoningforfait. Een uitzondering is wanneer je een nieuwbouwhuis hebt gekocht maar deze nog in aanbouw is. Je betaalt pas wanneer je daadwerkelijk staat ingeschreven in de woning.

Gerelateerde berichten

De voordelen van de beste houtpellets en hoe ze zich verhouden tot gas

Bij het kiezen van een verwarmingsbron voor je huis of bedrijf zijn er verschillende factoren die een rol spelen, zoals kosten, efficiëntie en...

Lees meer

De vier fasen van warmtepompinstallatie: Van planning tot gebruik

Het installeren van een warmtepomp is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om te zorgen voor een efficiënte en probleemloze werking. Het...

Lees meer

Over ons

Blijf ons volgen om telkens op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op het gebied van woondesign en de makelaardij.

Contactgegevens

Via info @ makelaarhulst.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden